Rolstoelverslag bezoek aan Barcelona 15 t/m 18 oktober 2023
Een verslag van mijn bezoek aan Barcelona, samen met mijn oudste zoon.
Tijdens deze reis heb ik gebruik gemaakt van mijn handbewogen rolstoel en een elleboogkruk om nog een aantal meters te kunnen lopen.
Mijn bedoeling was om eens volledig ontzorgd te worden, dus naast de vliegreis werden ook de transfers van vliegveld naar hotel en terug en de assistentie op de vliegvelden door het reisbureau geboekt. Eveneens een hotel met een mindervalidenkamer voor mij en een gewone kamer voor mijn zoon, niet ver van de Ramblas.
In Barcelona kun je met een rolstoel goed gebruik maken van bus, hop- on- hop- off bus en tram. De metro is niet voor de volle 100 % toegankelijk.
Wij zelf hebben ons een aantal keren de luxe gepermitteerd van een taxi en geen gebruik gemaakt van het openbare vervoer. Mijn zoon heeft de Uber-app op zijn telefoon, waarmee je een Uber- taxi kunt bestellen. Googel voor meer informatie over de Uber-taxi.
Je kunt natuurlijk ook één van de vele andere taxi’s aanhouden.
Als je googelt op “als rolstoelgebruiker naar Barcelona”, vind je veel bruikbare tips over bv. vervoer, toeristische attracties.
MIVA toiletten:
Op de luchthavens van Keulen en Barcelona zijn uiteraard MIVA toiletten. In het centrum van Barcelona heb ik geen openbare MIVA toiletten gezien. Het is dan ook raadzaam op tijd een (MIVA) toilet op te zoeken bij bv. een groot winkelcentrum. Bij de grote attracties zijn eveneens (MIVA) toiletten. De restaurants hebben meestal geen MIVA toilet en de gewone toiletten zijn vaak niet echt toegankelijk, vanwege ligging in de kelder of op de bovenverdieping.
De heenreis
Vertrek vanaf vliegveld Keulen. Aangezien wij gebracht en gehaald zijn, hebben wij geen gebruik hoeven te maken van de parking.
De losse onderdelen van mijn rolstoel, zoals arm- en voetsteunen, had ik van te voren vastgezet met tie-wraps, zodat ze niet kwijt zouden raken in het vliegtuigruim. Het losse kussen ging mee het vliegtuig in. In Barcelona hebben we de tie-wraps om de beensteunen doorgeknipt, zodat deze afneembaar waren voor het vervoer per taxi. Extra tie-wraps zaten in de koffer voor de terugreis.
De heenvlucht ging precies op tijd, om 7.00 uur ’s morgens.
Door de assistentie konden wij alle rijen omzeilen en gingen we met een busje richting het vliegtuig. Middels een plateaulift hoefde ik alleen in het vliegtuig zelf een aantal passen te lopen. We hadden stoelen voorin met extra beenruimte, dus dat was fijn.
Op het vliegveld van Barcelona kwamen we rond 9 uur aan. Middels een vliegtuigslurf en wederom geholpen door assistentie ging het naar de aankomsthal, waarna we met een minivan (een busje, waar zowel mijn rolstoel als alle bagage inpasten) naar ons hotel gebracht werden.
Lekker vroeg, zodat we nog een hele dag voor ons hadden.
Sunotel Club Central
Een hotel met een rolstoeltoegankelijke ingang, liften, een toegankelijk restaurant, waar we alleen elke morgen het prima ontbijt genuttigd hebben, een mindervaliden kamer voor mij en een kamer voor mijn zoon op dezelfde verdieping.
Mijn kamer was ruim, met airco, een groot, hoog bed en een aangepaste badkamer. Er waren beugels bij het toilet.
Jammer was dat er wel een inloopdouche was en ook een beugel in de douche, maar deze zat op een zodanige plaats, dat ik niet durfde te douchen. Om bij de douchekop en deze beugel te komen, moest je eerst een stukje lopen in de douche, zonder dat je je ergens aan vast kon houden. Verder was er wel een verstelbaar douchekrukje, maar hoe we het ook verstelden, het bleef schuin aflopen, waardoor je er, zeker als je nat van het douchen was, steeds vanaf gleed.
Ik heb mij dus moeten behelpen aan een klein wasbakje om mijzelf en mijn haren te wassen. Dat was even lastig, maar het is gelukt.
Dag 1
Nadat we even bijgekomen waren van de reis, zijn we, met regenjassen aan, want het regende, op pad gegaan voor onze eerste dag in Barcelona. Na een tijdje werd het droog en de temperatuur was zo lekker dat we de rest van de dag de jassen konden opbergen.
De stoepen in het centrum van Barcelona zijn goed rolstoeltoegankelijk. Overal zijn er af- en opritjes, niet stijl en met een goede overgang naar de straat, waar menige stad in Nederland een voorbeeld aan kan nemen.
De Universiteit van Barcelona en Plaça de Catalunya kwamen we het eerste tegen. Een mooi plein met heel veel duiven, fonteinen en mooie gebouwen rondom. Je vindt er het Monument voor President Macia.
Aan beide kanten van Plaça de Catalunya vind je twee grote overdekte winkelcentra. In ieder geval één ervan heeft een MIVA toilet.
Na de Plaça Catalunya hebben we de Gotische wijk doorkruist. De Gotische wijk is een labyrint van kleine straatjes die uitkomen op bekende pleinen van Barcelona. De Gotische buurt is het oudste deel van de stad. De rolstoeltoegankelijkheid is prima.
De Gotische kathedraal van Barcelona, gelegen aan de Plaça de la Seu, is prachtig en op het plein was van alles te zien en te beleven. Wij zijn niet in de kathedraal geweest, dus ik kan niets zeggen over de toegankelijkheid.
De Plaça Reial is het volgende mooie plein met heel veel terrassen. Aangezien het tijdens ons bezoek aan Barcelona steeds boven de 20 gr was, hebben wij altijd buiten gegeten. Ik heb dus niet echt gelet op de toegankelijkheid van de restaurants.
Vanaf dit plein zijn we naar de Ramblas gelopen. Heel goed rolstoeltoegankelijk.
De Ramblas is een brede, drukke en gezellige boulevard, die in het midden alleen toegankelijk is voor voetgangers en in zuidoostelijke richting loopt, van het Plaça de Catalunya tot aan Port Vell, het oudste gedeelte van de haven van Barcelona. De lengte van de Ramblas is ruim 1200 meter. De Ramblas is een belangrijk verkeersknooppunt voor het openbaar vervoer met bushaltes en ondergrondse metro- en treinstations. Aan beide kanten van de Ramblas, naast het voetgangersgedeelte, is dan ook een gedeelte met druk stadsverkeer.
De Ramblas aflopend kwamen we bij bovengenoemde haven (de jacht- en plezierhaven) en het Monument van Columbus.
Het Monument van Columbus is een bronzen standbeeld van Christoffel Columbus op een Korinthische pilaar. Het werd hier neergezet vanwege de wereldtentoonstelling van 1888 ter nagedachtenis aan de ontdekking van Amerika en beeldt Columbus uit, die aan koningin Isabella I van Castilië en koning Ferdinand II van Aragon uitlegt dat hij aan de overkant van de oceaan land heeft ontdekt. Het beeld zelf is 7,2 meter hoog en de kolom staat op een dusdanig grote sokkel waardoor het geheel 60 meter hoog is.
Na gegeten te hebben op de Plaça Reial hebben we de terugtocht aanvaard naar ons hotel. Heel erg moe, want we hebben toch een nacht overgeslagen, maar zeer voldaan.
Dag 2
Na een goed ontbijt zijn we eerst naar het Egyptisch museum gegaan, niet ver van het hotel. Hier is een lift en het museum is overal goed rolstoeltoegankelijk. Het Egyptisch museum van Barcelona heeft een grote collectie kunst en voorwerpen uit het oude Egypte.
Na dit bezoek zijn we naar Casa Milà gelopen. Casa Milà is een appartementengebouw van architect Antoni Gaudí en het is een van zijn bekendste werken. Je kunt dit van binnen bezichtigen, maar dat hebben we niet gedaan. Zou wel voor een heel groot deel rolstoeltoegankelijk zijn. Na Casa Milà hebben we een Uber- taxi genomen naar Park Güell ,aangezien Park Güell op een heuvel ligt en het wel heel zwaar duwen zou worden voor mijn zoon.
Park Güell met de bekende, kleurrijke mozaïeken is één van de highlights van architect Antoni Gaudí in Barcelona. Het park werd aangelegd in opdracht van de rijke ondernemer Eusebi Güell. Ruim honderd jaar later is het één van Barcelona ’s grootste toeristische trekpleisters. Slechts 400 bezoekers worden per uur toegelaten. Het beste kun je van te voren online tickets kopen, waarbij je dan een tijdstip krijgt, waarop je het park binnen mag. Het park is niet geheel rolstoeltoegankelijk. Er zijn deels trappen en redelijk steile stukken met paden, die qua ondergrond niet rolstoelvriendelijk zijn. We hebben toch een groot deel kunnen doen, omdat er bij een aantal poorten bewakers staan, die voor rolstoelen en kinderwagens deze poorten open maken, waardoor je wat lastiger stukken kunt omzeilen. Desondanks blijft het toch hard werken voor diegene, die de rolstoel duwt. Een fantastisch uitzicht over Barcelona tot aan de zee is de beloning voor deze inspanning! Beneden hebben we op het terrasje even gepauzeerd. Hier zijn ook de toiletten en een MIVA toilet, dat die dag helaas buiten dienst was. Aangezien ik nog kan uitstappen en een paar pasjes kan lopen met een kruk, was toiletbezoek voor mij gelukkig wel mogelijk.
Na ons bezoek aan het park zijn we te voet afgedaald door de wijk Gracia, waarbij ik, vanwege de soms best flinke afdalingen, vaak heb moeten bijremmen met mijn handen.
Gràcia is vooral een wijk om doorheen te dwalen en om neer te strijken op een van haar vele pleintjes. Op één van deze pleintjes hebben we, uiteraard buiten gezien het heerlijke weer, gegeten om vervolgens weer naar ons hotel te wandelen.
Dag 3
De Boquería is de grootste versmarkt van Barcelona, De Boquería is van maandag tot en met zaterdag geopend tussen 8.00 en 20.30 uur. Op zondagen en feestdagen is de Boquería gesloten. We zijn die dag extra vroeg opgestaan om zo rond 9 uur bij de hal te zijn, zodat we er met de rolstoel nog heel goed door kwamen. Ga je bv. tegen het middaguur, dan is dit met een rolstoel niet echt leuk meer, zo druk is het dan.
De toegang is gratis en de markt is overdekt en goed rolstoeltoegankelijk.
Op de Ramblas hebben we vervolgens lekker koffie gedronken en ons geamuseerd met het bekijken van de vele voorbijgangers en de verkopers, die illegaal hun waren verkopen op uitgespreide lakens met touwtjes eraan. Zo gauw er politie wordt bespeurd, worden de lakens middels de touwtjes bij elkaar getrokken en verdwijnen de verkopers met een grote “pungel” over hun schouders om vervolgens weer tevoorschijn te komen, als de kust veilig is. Het kopen van deze waren (bv voetbalshirts of tassen) als toerist, kan je een boete opleveren van zo’n 50 euro.
Aan weerszijden van de Ramblas is druk verkeer en er rijden tal van taxi’s. Ons volgende doel was de Sagrada Familia. Gezien de af te leggen afstand besloten wij weer een taxi te nemen. Vanwege de rolstoel hebben we een taxibusje aangehouden, zodat we zeker wisten dat de rolstoel er in kon. Van te voren kun je een prijsafspraak maken met de taxichauffeur. Dit keer dus geen Uber-taxi.
De Sagrada Familia is rondom aan de buitenkant te bekijken, maar voor de binnenkant moet je betalen en kun je het beste van te voren weer online tickets kopen. Je krijgt dan een tijdsslot en hoeft als rolstoelgebruiker niet in de lange rij te staan wachten om binnen te komen. Als je een medische verklaring hebt van de huisarts, waarin staat welke aandoening je hebt en daarom gebruik moet maken van een rolstoel, mag je gratis naar binnen èn je begeleider idem dito. Dat scheelt bijna 70 euro.
Het bezoek van de Sagrada is goed rolstoeltoegankelijk. Er is ook een MIVA toilet aanwezig. De toren hebben we niet gedaan en is volgens mij ook niet toegankelijk met een rolstoel.
Na het bezoek aan de Sagrada zijn we te voet terug gegaan naar de Ramblas. Bij Mc Donalds is een MIVA toilet dat middels een lift te bereiken is. Vervolgens naar Plaça de Catalunya, waar we ons weer een hele tijd vermaakt hebben met het bekijken van voorbijgangers en mijn zoon kon bijkomen van de fikse wandeling.
In een nabij gelegen winkelcentrum hebben we een MIVA toilet gevonden, waarnaar we zijn gaan eten bij restaurant El Nacional. Het restaurant, dat maar liefst 2.600 vierkante meter telt en een totaal van 700 zitplaatsen heeft, is iedere dag vanaf 12:00 uur ’s middags tot 2:00 ’s nachts open (3:00 in het weekend). Er zijn 4 restaurants en 4 barretjes. Reserveren is aan te bevelen. Een MIVA toilet is niet aanwezig.
Na het eten zijn we te voet terug gegaan naar ons hotel.
Dag 4
De laatste dag hebben we na het ontbijt eerst onze koffers gepakt en gestald bij de receptie van het hotel. Een Uber-taxi heeft ons naar Port Vell gebracht voor het laatste deel van ons bezoek aan Barcelona.
Hier was het heerlijk vertoeven bij de Olympische haven, op de boulevard en in de wijk Barceloneta, waar genoeg restaurantjes liggen om lekker te eten. In deze restaurantjes heb ik geen MIVA toilet gezien. Op de boulevard zijn wel overal gewone toiletten, die open zijn. Er zijn ook MIVA toiletten, maar hiervoor moet je een sleutel halen bij het dichtstbijzijnde barretje.
Het Aquarium hebben wij niet bezocht en wij zijn ook niet met de kabelbaan naar Montjuïc geweest, dus hierover kan ik niets zeggen qua toegankelijkheid. Een Uber-taxi heeft ons terug gebracht naar het hotel.
De terugreis
Terug in het hotel was het wachten op de taxi, geregeld door het reisbureau, om ons naar het vliegveld te brengen.
Keurig op tijd waren wij op de luchthaven, waar de aangevraagde assistentie er wederom voor zorgde dat wij de rijen konden omzeilen en als eerste het vliegtuig in mochten.
Vooraan en met ruim voldoende beenruimte.
Ook het vliegtuig vertrok netjes op tijd.
Aangekomen in Keulen regende het verschrikkelijk, maar wij werden door een shuttlebusje (een busje met een plateaulift tot aan de vliegtuigdeur) naar de hallen gebracht, terwijl de overige passagiers te voet door de regen moesten.
Heel soms heeft het in een rolstoel zitten ook nog voordelen.
Het was een hele mooie reis. Barcelona is prachtig en heel goed toegankelijk.
Alles is perfect gelopen mede dankzij de goede zorgen van het reisbureau en niet te vergeten mijn zoon, die onvermoeibaar met mij door Barcelona is gegaan en alles van te voren heeft uitgestippeld. Voor hem was het een soort werkvakantie, want hij heeft mij met veel geduld en oplettendheid in 4 dagen tijd bijna 42 km overal naar toe geduwd.
Echt heel bijzonder om dit met zijn tweetjes gedaan te hebben! ❤️