Praag

Samen met mijn man ben ik deze zomer 5 nachten in hotel Kampa Garden geweest.

Is met de auto vanuit Nederland goed te doen.

Ik schrijf dit verslag voor andere gasten van hotel Kampa Garden, die net als ik gebruik moeten maken van een rolstoel en die graag Praag willen bezoeken.

Ikzelf heb zowel een elektrische rolstoel als een handbewogen rolstoel. Ik kan nog kleine stukjes lopen met behulp van een elleboogskruk evenals een paar treetjes nemen.

Ook rolstoelgebruikers, die in een ander hotel verblijven, hebben misschien iets aan dit verslag voor hun bezoek aan Praag.

Over het hotel:

De ligging kan niet beter. Vlakbij de Karelsbrug. Bijna alles is te voet te doen, waardoor je niet door het chaotische verkeer van Praag hoeft te rijden. Kampa Garden kan je een kaart verstrekken, weliswaar tegen betaling, die je het recht geeft in een gedeelte van de blauwe zones van Praag te parkeren.

Voor het hotel zijn een aantal parkeerplaatsen beschikbaar, waar je goed je auto kwijt kunt.

Het hotel heeft een hoge drempel om binnen te komen. Deze drempel is niet te nemen met een elektrische rolstoel, wel met een handbewogen rolstoel. Hulp is nodig om de deur open te houden. Er is een oprijplaat beschikbaar.

Binnen, kom je meteen een trap met een aantal treden tegen. Het hotel beschikt over een traplift, die wederom wel te gebruiken is met een handbewogen rolstoel, maar een elektrische rolstoel past zeer waarschijnlijk niet op het plateau. Wij konden bij de receptie een sleutel krijgen van een soortement garage/opslagplaats, waar mijn man ’s avonds de elektrische rolstoel naar toe kon rijden en waar deze opgeladen kon worden. Ik ging te voet de treden van de trap omhoog, maar dit had ook gekund, zittend in de handbewogen rolstoel via de traplift.

Direct links van de trap is een grote slaapkamer met een ruime badkamer. Deze badkamer beschikt over opklapbare beugels bij het toilet en een douche met een zitje en een beugel, die wat aan de lage kant hangt. Je moet wel een paar stapjes kunnen nemen, omdat het geen inloopdouche is, maar er een klein drempeltje te nemen is. Met hulp van mijn man was het voor mij goed mogelijk om te douchen. De slaapkamer is bij mooi weer best warm. Er is wel een staande ventilator aanwezig, maar geen airco. Een ijskastje is ook aanwezig.

De eetzaal is bereikbaar met een lift. Deze eetzaal is wederom best warm, maar wel lekker ruim.

Een super hotel, met heel vriendelijk, behulpzaam personeel. Engels, Duits sprekend.

-Over ons bezoek aan Praag

Vanuit het hotel, ga je over het plein en dan links af. Kom je wederom op een pleintje, waar meteen al een aantal restaurantjes zijn, waar je goed kunt eten.

-Karelsbrug:

Je kunt om op de Karelsbrug te komen over dit plein gaan en dan aan het einde onder de brug door naar links. Weg vervolgen parallel aan de brug, weg loopt iets bergop en dan kom je langs een zaakje aan je rechter zijde, waar ze heerlijke trdlro maken en dan omhoog rechts de hoek om.  Je maakt nu een soortement lus linksom en komt dan op de brug. Deze weg is wel erg hobbelig, maar is de kortste weg om op de brug te komen.

Een andere mogelijkheid, maar die is veel langer, is om vanaf het plein voor het hotel naar rechts te gaan. Door het park, langs het museum en altijd maar recht door. In het park is een openbaar toilet en ook een goed bruikbaar invalidentoilet. Op de plattegrond en ook zo zie je  vanuit het park een andere brug, een stukje verderop, waar je over heen moet. Daarna langs de Moldau terug richting de Karelsbrug. Deze tocht duurt ongeveer een half uur tot drie kwartier. Ben je bij de brug dan kun je deze op en neer gaan, er is genoeg te zien en te beleven.

-Oude stad, nieuwe stad en Joodse wijk:

Aan het einde van de brug (aan de andere kant van Kampa Iland), steek je een hele drukke straat over en kom je op de Karlova. Hobbelige straten, bijna geheel autovrij op enkele auto’s en taxi’s na, met gelukkig aan de zijkanten van deze straten minder hobbelige stukken.

Karlova vervolgend, met uiteraard een plattegrond van Praag op zak, kom je bij de beroemde klok en op het Staromestske namesti, het mooiste plein van Tsjechië.

Vanuit dit plein kun je de Oude stad bezoeken met zijn souvenirwinkeltjes en restaurantjes.

De Joodse wijk is ook goed te doen. Er zijn 5 synagogen en het Joodse kerkhof.

Je kunt een kaartje kopen voor alle synagogen en het kerkhof, maar aangezien er maar 2 synagogen en het kerkhof toegankelijk zijn, krijg je korting. De Maiselovasynagoge en de Spaanse synagoge (traplift) zijn toegankelijk. Het oude Joodse kerkhof is toegankelijk, als je via de uitgang naar binnen en naar buiten gaat. Een bewaker maakt de poort voor je open en dicht.

De Nieuwe stad. Deze is goed toegankelijk. Hier zijn heel veel bekende en dure winkels.

Het Wenselasplein. Ligt bij de Nieuwe stad en is goed toegankelijk.

De wegen in de binnenstad zijn veelal erg hobbelig, net als de Karelsbrug. De stoepen zijn ook hobbelig, maar een stuk minder dan de wegen. In de binnenstad van Praag, grotendeels autovrij, ligt meestal een minder hobbelig deel van de straat langs de winkels. Het midden van de straat is veel hobbeliger.

Soms is het even zoeken naar een verlaagd deel van de stoep om te kunnen oversteken.

Een elektrische rolstoel rijdt comfortabeler, al moet je toch vaak heel langzaam rijden, vanwege de hobbels. Maar…, als je echt Praag wilt bezoeken, kan dit ook met een handbewogen rolstoel.  Iemand, die de rolstoel helpt duwen, is geen overbodige luxe.

Er zijn op diverse plaatsen openbare toiletten en meestal ook invalidentoiletten, die over het algemeen goed bruikbaar zijn.

Restaurantjes zijn er genoeg, maar wij hebben altijd buiten op het terras gegeten en ik kan dus niets zeggen over de toegankelijkheid binnen en de toiletten.

De meeste mensen zijn zeer behulpzaam en denken mee over oplossingen, mocht je problemen tegen komen.

Wij hebben geen gebruik gemaakt van het openbaar vervoer, dus ik weet niets over de toegankelijkheid van de trams en bussen. Zo te zien, waren de trams, in ieder geval in het centrum, niet toegankelijk, maar weet ik dus niet zeker.

Er is ook een metronetwerk, waarbij er enkele liften aangegeven stonden voor een deel van dit netwerk.

-De Spaanse burcht, de Sint Vitus kathedraal, het Strahovklooster en de paleistuinen:

De Spaanse burcht ligt aan de kant van de brug, waar ook Kampa Garden is gelegen. Mala Strana., Kampa Iland.

De burcht ligt boven op de heuvel en is te bereiken d.m.v. trappen. Via een omweg over de stoep, die langs de omhoog lopende straat loopt, is de burcht ook te bereiken, maar het is wel een hele klim. Mijn rolstoel liep zelfs warm en we moesten regelmatig even wachten, voor we weer verder omhoog konden.

Het Strahov klooster ligt bovenop een nog steilere helling en die heb ik dus maar niet gedaan. Mijn man is nog wel de helling opgelopen, maar hij gaf aan dat om het klooster binnen te komen, je een trap op moet om bij de, naar ze zeggen, schitterende bibliotheek te komen. Jammer, maar helaas!

Bij de burcht kun je de wisseling van de wacht zien. Na fouillering mag je naar binnen en kun je de burcht en de prachtige Sint Vitus kathedraal van de buitenkant bewonderen. De kathedraal is overigens ook toegankelijk.

De paleistuinen zouden ook toegankelijk zijn, maar er werd daar onderhoud gepleegd, waardoor wij de tuinen niet hebben kunnen bezoeken.

Buiten de burcht heb je een schitterend uitzicht over de stad Praag.

-Theresienstadt:

Zijn we met de auto naar toe geweest. Ligt zo’n 60 km. ten noorden van Praag.

Bestaat eigenlijk uit 3 delen:

De Joodse begraafplaats en het crematorium. Er is een erg steile oprijplaat om het crematorium binnen te komen. Het kerkhof is goed te bezoeken.

Het Gettomuseum. Er zijn bij de hoofdingang trappen, maar met een medewerker zijn wij via een achterom naar binnen gegaan en dan is er een traplift, die tot de 1e en zelfs tot de 2e etage gaat. Deze traplift is geschikt voor rolstoelen met inzittende met een totaal gewicht van 225 kg. Beide etages zijn dan te bezichtigen.

De Kleine Vesting met de algemene begraafplaats; hobbelig, grotendeels toegankelijk op een aantal barakken en gangen na. Je krijgt wel een goed beeld van deze gedenkplaats.

De laatste dag zijn we nog naar de dierentuin van Praag geweest. Vanaf het hotel kun je dit het beste met de auto doen, want het is redelijk ver en bergop om het in de rolstoel te doen.

De dierentuin is helemaal geasfalteerd. Wel zijn er enige flinke hoogteverschillen. Oppassen voor het bezoeken van de vogelkooi met de wilde vogels. Binnen komen is goed te doen, maar naar buiten via een andere poort is oppassen geblazen, want er is dan een onverwachte hoge stoep, waardoor ik uit de rolstoel gevallen ben. Gelukkig zonder ernstige gevolgen en mankementen aan de rolstoel.

Het waren prachtige dagen, veel gehobbeld, maar heel veel gezien en genoten. Wie echt wil, kan veel zien, maar natuurlijk niet alles. Praag is een oude stad met oude gebouwen en deze gebouwen hebben dan ook meestal trappen naar de entree toe. Musea zijn volgens mij niet altijd toegankelijk, maar het was zo’n mooi weer dat wij geen enkel museum bezocht hebben.

Een mooie tijd in Praag!

Ad en Ank

5 antwoorden op “Verslag van mijn rolstoelvakantie in Praag zomer 2017”

 1. Hallo,
  Wij zijn benieuwd naar de route en de rolstoelvriendelijke hotels onderweg.
  Wij zijn 5 jaar geleden met de camper naar Praag geweest en misschien nu een keer met de auto. We hebben genoten van het verslag.

  Hans en Gerda

  Antwoorden
 2. Hallo Hans en Gerda

  Fijn te horen dat jullie mijn verslag konden waarderen.
  Aangezien wij in Limburg wonen en in 1 keer naar Praag gereden zijn, hebben wij dus niet onderweg overnacht. Wij hebben de kortste weg genomen, die onze tomtom aan gaf. Was qua tijd en afstand goed te doen.
  In juni gaan wij naar Regensburg en Salzburg. Mochten jullie daar ooit geweest zijn, hebben jullie dan misschien tips voor ons?

  Vriendelijke groeten,
  Ad en Ank

  Antwoorden
 3. Beste,

  Ook al ben ik in Praag verschillende keren geweest ben, is het voor mijn vriendin voor het eerste keer een bezoekje gepland naar Praag. Ze zit in een rolstoel en bezit ook een rollator. Na het lezen van uw verslag ben ik wat wijzer geworden qua gebruik van een rolstoel in Praag. Want het is ook effe geleden voor me. Hartelijk bedankt en groetjes van onsje

  Antwoorden
 4. met de rolstoel in praag overnachten kun je het beste in hotel Olsanka,even buiten het centrum met voor de voordeur links trappen en rechts een lange oprit voor met de rolstoel.
  Binnen alles bereikbaar met een lift.Het hotel heeft ook een,voor invaliden,speciaal ingerichtte kamer met ernaast de aangepaste badkemer en wc.Wel even aangeven bij reservering dat je deze kamer wil hebben.Personeel is zeer behulpzaam en de prijs is spotgoedkoop. Fijne reis!!

  Antwoorden

Laat een antwoord achter