Tijdens een verjaardag in 2007 ontstond het idee om naar Schotland te gaan… Onze vriendengroep is zeer divers met 1 stel wat volledig rolstoelafhankelijk is, 1 stel met 1 rolstoeler en een lopende persoon met heupdysplasie, 1 stel wat volledig gezond is en tot slot 1 single dame die weer afhankelijk is van een electrische rolstoel. De “single” onder ons heeft al het voorwerk gedaan door logeeradressen te boeken en de bootreis te regelen. We kunnen in juni 2008 vertrekken. Aan boord van de MS King of Scandinavia (tegenwoordig King Seaways) kunnen aangepaste hutten worden geboekt. Wij gingen vanuit Ijmuiden naar Newcastle.

Gefilmd op reis

Een paar weken voor vertrek werden we gebeld met de vraag of er 2 mensen van RTV Noord Holland mee mochten om onze reis te filmen…Natuurlijk Wel!!!Na de bootreis moeten we nog een paar uur rijden voordat we Melrose bereiken. We hebben 2 cottages gehuurd bij Eildon Holiday Cottages. De mensen in Schotland zijn supervriendelijk… als we met onze rolstoelen niet via de voorkant de pub in kunnen mogen we gewoon aan de achterkant door de keuken. Wat een service!!! In Galashiels doen we boodschappen bij de Tesco, deze 24 uurs supermarkt heeft zelfs winkelwagentjes die je voorop aan je rolstoel vast kunt maken…Geweldig.

eildon-rolstoel-schotland

Eildon Holiday Cottages in Schotland

Parkeren in Schotland

Ook parkeren in Schotland is goed geregeld, ruime duidelijk afgebakende plekken en met een parkeerkaart hoef je bijna nergens te betalen. Je kunt dan gewoon met je eigen Europese kaart parkeren. In heel veel openbare gelegenheden zijn de toiletten voor ons toegankelijk en met een speciale sleutel kun je naar alle openbare toiletten.. als je googelt kom je uit bij NKS Radar Key. Voor Europa kun je naar eurosleutel.nl. Edinburgh is zeker een aanrader!! De Princess Street Gardens zijn prachtig en op zich wel te doen. Wel hele steile paden maar met hulp van onze “lopende ”vrienden komen we overal.

Rolstoeltoegankelijke kastelen

Wie van kastelen houdt is in Schotland op het juiste adres: Floors Castle in Kelso is rolstoeltoegankelijk en zeer zeker de moeite waard. De entree is alleen voor de rolstoelers, de “duwers”mogen gratis naar binnen!!

De tweede week gingen we verder Schotland in. Na 6 uur vanaf Melrose komen we aan in Inverarnie. Ook hier hebben we 2 cottages gehuurd bij Dalvourn Holidays die op zich goed zijn maar die eigenlijk nog niet helemaal af zijn. De eigenaar vraagt ons om bijzonderheden te melden zodat hij nog meer dingen kan aanpassen. 1 van de cottages is volledig toegankelijk en dus wordt dat het hoofdverblijf. Ik kan me ook op een niet aangepast toilet wel redden dus gaan wij slapen in de andere cottage. Sportcafé Foundry in Inverness is rolstoeltoegankelijk en heel leuk om te eten.

640px-loch_ness_monster_05

Aangepaste toieten bij Loch Ness

Bij Loch Ness is het ook weer goed geregeld met een aangepast toilet. Ook dit meer en zijn expositiecentrum zijn zeer de moeite waard om te bezoeken.

Al met al is Schotland een ideaal vakantie land voor rolstoelgebruikers omdat de voorzieningen daar heel goed zijn en omdat de meeste mensen daar ontzettend vriendelijk zijn.

Dit was het voor nu!
Albertje

Laat een antwoord achter