Een cruise maken is een hele mooie ervaring. Het is zelfs nog mooier als je naar prachtige gebieden gaat varen. Wij zijn zelf erg fan van deze manier van reizen. Voor rolstoelgebruikers is een cruise maken erg goed te doen. Je hebt mooie rolstoelvriendelijke hutten en vaak zijn alle faciliteiten op het cruiseschip ingericht voor mensen in de rolstoel. Een persoonlijke favoriet is de rolstoel cruise naar de fjorden in Noorwegen. Wij hebben ditmaal een cruisereis uitgelicht met het rolstoeltoegankelijke cruiseschip MS Koningsdam. Waar ga je allemaal heen? Wat ga je zien? Waar kun je de laatste aanbiedingen vinden voor deze cruise? De antwoorden op deze vragen kun je in de onderstaande tekst lezen.

Koningsdam rolstoel

MS Koningsdam: het rolstoelvriendelijke cruiseschip

De MS koningsdam is een groot cruiseschip dat vaart voor de Holland-Amerika Lijn. Het schip is vernoemd naar onze huidige koning Willem-Alexander, omdat hij de eerste Nederlandse koning van Nederland is sinds meer dan honderd jaar. Het schip werd echter gedoopt door koningin Máxima op 20 mei 2016 in Rotterdam. De eerste trip van het schip was vanuit de plaats Civitavecchia in Italië. Vanuit Nederland vaart dit cruiseschip voornamelijk richting Scandinavië. Als je de Koningsdam vergelijkt met de rest van de vloot van de Holland-Amerika Line, is dit het grootste schip. Mooie filmpjes en foto’s van de MS Koningsdam kun je vinden op de officiële website van Holland-Amerika.

Aangepaste hutten voor rolstoelgebruiker en mindervaliden

In totaal zijn er 27 rolstoeltoegankelijke hutten (cabins) op de MS Koningsdam. Dit zijn niet allemaal van hetzelfde type, maar kunnen verschillen. Deze kamers hebben een brede doorgang bij de deur en een volledig aangepaste badkamer. Daarnaast zijn ook de balkons (inden van toepassing) bereikbaar met de rolstoel, voor mensen die slecht ter been zijn of mindervaliden zijn. De hut zelf heeft een grote kamer waar je genoeg ruimte hebt om te keren en te bewegen. Bij sommige type kamers kan er een kleine helling zijn als je de kamer in en uit gaat. Bij het boeken moet je een van de volgende hutten boeken:

Alle rolstoelvriendelijke hut nummers op de Koningsdam SA7094, A6150 & A6148, VA8147, VA8145, VA8134, VA8132, I-7108, I-7101, I-6131, I-6116, V5171, V5152, I-5129, I-5112, V5057, V5055, V5054, V5052, V4167, V4146, V4107, V4096, C1134, C1125, C1123, C1121

Tips bij het boeken

Dit zijn alle rolstoelvriendelijke hutten op de MS Koningsdam. Je kunt deze hut gewoon online boeken (beste prijs vind je hier) en aangeven tijdens de boeking dat u een rolstoelvriendelijke hut wilt binnen het typenummer. Je boekt bijvoorbeeld een buitenhut met balkon van typenummer “V” en geeft online bij overige opmerkingen aan dat je een rolstoelvriendelijke hut wilt hebben binnen dat nummer.

Route Amsterdam naar Noorwegen en weer terug

Via onze favoriete boekingspartner CruiseTravel (onderdeel van de ANWB) hebben wij de een geweldige rolstoel cruise gevonden. Dit is een cruise van acht dagen naar Noorwegen en weer terug. Je komt onder andere langs prachtige fjorden en steden.

Bekijk de volledige reis met foto’s en prijzen via deze link

Alle 8 dagen van de reis beschreven

Dag 1 – Vertrek

Vanaf Amsterdam, de hoofdstad van Nederland, vertrekt de Koningsdam. De eerste dag vertrekt het cruiseschip meestal aan het einde van de middag.

Dag 2 – Een dag op zee

De tweede dag staat volledig in teken van het reizen richting het noorden. Je kan deze dag goed uitrusten en genieten van alle faciliteiten die de Koningsdam rijk is. Je komt de volgende dag aan bij het dorpje Eidfjord.

Dag 3 – Eidfjord

Je bent na een volle dag op zee al aangekomen in Noorwegen. Je komt aan in prachtige fjord bij het dorpje Eidfjord. Er wonen slechts 1000 mensen in het kleine dorpje, dat volledig leeft van het opwekken van energie en de massatoerisme. Zoals je op de foto kunt zien, is het een prachtig gezicht om tussen de fjorden te varen.

Dag 4 – Ålesund

Je komt deze dag aan in de bijzondere stad Ålesund. Deze stad staat bekend om de vissershaven, architectuur en de kunst. Ook ligt de stad op een prachtige locatie. In de avond vertrekt de cruiseboot weer naar de volgende bestemming: Geiranger

Dag 5 – Geiranger

De tocht naar dit mooie Noorse dorpje met daarbij de Geirangerfjord (zie onderstaande foto) is voor velen de hoogtepunt van de reis. Het dorpje is omringd door mooie sprookjesachtige bergketens en prachtige watervallen. Je weet niet waar je moet kijken als je op het dek van de rolstoelvriendelijke Koningsdam zit.

Geirangerfjord

Dag 6- Bergen

Dit dorpje wordt ook wel de poort naar de fjorden genoemd. Dit idyllische dorpje is tevens het laatste Noorse dorpje dat de Koningsdam aandoet.

Dag 7 – op de terugweg

Je zit de hele dag op zee, maar kan wel genieten van mooi uitzicht en natuurlijk de leuke rolstoelvriendelijke faciliteiten aan boord van het schip.

Dag 8 – Amsterdam

Helaas. Het zit er weer op. Je komt weer aan in Amsterdam en moet het cruiseschip verlaten. Je hebt in ieder geval een hoop mooie ervaringen opgedaan.

Het gehele programma met meer foto’s en uitleg kun je via deze link bekijken

Aanbiedingen

Voor alle laatste aanbiedingen en prijzen voor een cruise met de Holland Amerika Lijn en de Koningsdam kun je bij onze partner Cruisetravel vinden. Deze kun je bekijken via de onderstaande button

5 antwoorden op “Rolstoel cruise naar Noorwegen maken”

 1. Ik heb een vraag, mooie tocht …. maar kun je als rolstoel gebruiker ook van boord … of gaat alles via trap en tender?

  0
  Antwoorden
 2. Bij deze cruise kan je met een rolstoel buiten de Geiranger fjord makkelijk van boord, het schip ligt dan aan de kade. In de Geiranger fjord ligt het schip niet aan de wal en daar worden de gasten met de reddingsbootjes naar de kant gevaren. Er zijn speciale bootjes die worden ingezet voor mensen die niet uit de rolstoel kunnen om over te stappen in het bootje.

  3+
  Antwoorden
 3. Hallo, ben andersvalide en zou graag fjorden bezoeken.. kan u mij helpen?
  Mvg, annelies gouhie

  1+
  Antwoorden
  1. Goedendag,
   Helaas kunnen wij u niet verder helpen. Alle beschikbare info staat op onze website. Zie ook de verschillende koppelingen naar de reisorganisaties.

   Groet, Rolstoelvakantie.com

   0
   Antwoorden

Laat een antwoord achter