Wie denkt dat niet? Maar als u afhankelijk bent van een rolstoel is dat niet zomaar te realiseren. Er zijn meer mogelijkheden dan men vaak denkt. En een vliegreis behoort hier zeker ook bij, ook voor een verre bestemming.
Om het enigszins betaalbaar te houden, is eigenlijk de enige voorwaarde of u kunt zitten in een vliegtuigstoel. Wanneer dit niet mogelijk is, wordt vliegen een kostbare zaak, omdat u dan meerdere plekken in het toestel moet reserveren om het voor u geschikt te maken tijdens de vlucht. Niet onmogelijk, maar wel heel duur. Wanneer wij uitgaan van het scenario, dat zitten in een vliegtuigstoel tijdens de reis geen probleem is, dan behoort een verre reizen zeker tot de opties. Laten wij als voorbeeld nemen onze reis met A tot Z reizen eind oktober naar Thailand. Dit is een droomreis van een van de deelnemers en die zoekt nog eventuele medereizigers. De deelnemer in kwestie is rolstoel gebonden, maar laat zich niet weerhouden om haar droomreis te maken.
Hoe ziet zo’n reis er dan uit?
Wanneer u vliegt met een luchtvaartmaatschappij, zoals bijvoorbeeld KLM, dan kunt u uw (elektrische) rolstoel meenemen. Op de vlucht naar Bangkok mag de rolstoel de maximale afmetingen hebben van 152 x 139 x 149 cm. Op Schiphol en Bangkok is er assistentie aanwezig om u van/naar de gate te helpen. Aan boord zijn, onder meer bij de KLM, speciale inklapbare rolstoelen, die in de gangpaden passen, zodat u, indien nodig, een bezoek aan het toilet kunt brengen tijdens de vlucht.
Na een lange vlucht komt u dan aan in Bangkok, waar aangepast vervoer u naar, in dit geval, Hua Hin brengt. Hier staat een rolstoeltoegankelijke accommodatie, waar u heerlijk kunt genieten van het moois Thailand heeft te bieden. Vanuit Hua Hin zijn tal van excursies te doen met de aangepaste rolstoelbus, die bij de accommodatie hoort. Een verre reis is dus ook met een rolstoel een optie. Let u wel op de mogelijkheden, die de desbetreffende luchtvaartmaatschappijen bieden; laat u ook goed informeren over de aanpassingen (en zeker de afmetingen) van de accommodatie en bedenk dat er assistentie is op de luchthavens en ook het cabinepersoneel zal u zoveel mogelijk helpen, maar u tillen, helpen bij het eten of helpen tijdens toiletbezoek hoort hier niet bij. In zo’n geval is een begeleider of reisgenoot wenselijk. Of u kiest voor een reis, zoals de reiziger naar Thailand, waarbij de zorg in de reis zit en u tijdens de vlucht en uw verblijf ter plaatse zorg krijgt.
Hopelijk heeft deze blog u de mogelijkheden laten zien om uw droomreis te verwezenlijken.