Als je niet met de auto of bus op vakantie gaat, start een vakantie dikwijls op Schiphol of een andere luchthaven in Nederland. De meeste vluchten vertrekken echter vanaf Schiphol. Van een van de grootste luchthavens ter wereld mag je natuurlijk wel een stuk service verwachten wat betreft rolstoelvriendelijkheid en hulp voor mindervaliden. Hoe is dit allemaal geregeld op Schiphol? Kun je met de rolstoel goed terecht of kom je toch vervelende obstakels tegen?

De 48-uursregel

Als je assistentie wenst op Schiphol, moet je dit eigenlijk in alle gevallen 48 uur voordat je vlucht vertrekt doorgeven. Het beste kun je dit natuurlijk eerder doen. Mocht je onverwachts toch assistentie nodig hebben, maar je vertrekt al binnen 48 uur? Dan kun je dit met spoed nog aangeven bij de luchtvaartmaatschappij waar je mee gaat vliegen. Dit is nog mogelijk tot 2 uur voor vertrek, daarna is er geen garantie op hulp meer. Toch hebben wij meerdere reisverslagen gelezen waarbij hulp dan uiteindelijk toch wordt geboden. Al is dit sterk afhankelijk van de maatschappij waar u mee gaat vliegen.

Begeleiding

De begeleiding wordt afgestemd op jouw behoefte. Heb je het liefst vanaf de parkeerplaats al hulp, dan is dit goed mogelijk. Mocht je alleen hulp nodig hebben om het vliegtuig te betreden, dan kun je dat van tevoren aangeven. Schiphol houdt zich aan de regels zoals voorschreven in de PRM (Passenger with Reduced Mobility) verordening. Er zijn altijd medewerkers aanwezig die de regels kennen en je volgens de richtlijnen kunnen helpen. Mocht je meer informatie willen over de manier van begeleiden, verwijzen wij je door naar het bedrijf Axxicom Airport Caddy. Zij verzorgen de begeleiding op Schiphol voor mindervaliden.

Van huis naar bestemming

Nadat je alle spullen hebt ingepakt, kun je eindelijk onderweg naar Schiphol. Veel mensen zeggen dan: “De vakantie gaat echt beginnen!”. Op Schiphol zijn er op de parkeerplaatsen P1, P2, P3 en op de Excellence Parking speciale parkeervakken voor auto’s met een ontheffing. Vanaf hier is het een vlakke rit naar de terminal van Schiphol. Het is natuurlijk ook mogelijk om met de auto voor de vertrek- of aankomsthal te parkeren. De auto mag hier helaas geen uren (of de hele vakantie staan), maar het is wel praktisch als je dichtbij uit wilt stappen.

Eigen rolstoel of leenrolstoel?

Het liefste reis je gewoon met de eigen rolstoel. Mocht dit om wat voor reden dan ook niet lukken, kun je gebruik maken van een gratis rolstoel bij vertrek en aankomst. Deze kun je afhalen bij een speciale balie op Schiphol. Het zou kunnen dat je een borg van maximaal twee euro moet betalen voor het gebruik van een rolstoel. Dit geld krijg je uiteraard weer terug.

Conclusie
Schiphol is zeer rolstoelvriendelijk en je zult niet veel obstakels tegenkomen. Er zijn voldoende rolstoelvriendelijke toiletten aanwezig op meerdere verdiepingen. Schiphol heeft een bedrijf inschakelt om voor eventuele begeleiding te zorgen. De begeleiding kan al plaatsvinden vanaf de parkeerplaats. Ook is er een mogelijkheid om gratis een rolstoel in bruikleen te nemen. Eindconclusie: Schiphol is geschikt als startpunt voor een vakantie met de rolstoel! Dit is echter gebaseerd op onze eigen ervaringen en de ervaringen van mensen in onze omgeving. Wat zijn jouw ervaringen op Schiphol?

Een antwoord op “Met de rolstoel op Schiphol”

  1. Gisteren 3 mei, waren op Schiphol om onze kleindochter op te halen. Aangezien mijn vrouw met hart problemen kampt, hadden we van te voren gekeken naar de mogelijkheden van een daar te lenen rolstoel.
    Bij aankomst ( P1 ), keken we dus uit naar de gele rolstoelen. Nergens te vinden. Gevraagd aan een medewerker: O, …..zijn ze zeker allemaal in gebruik. Kan gebeuren, maar nergens heb ik iemand gezien die een rolstoel in gebruik had. Hebben wij misschien een verkeerde route genomen, of een verkeerde inschatting?

    Antwoorden

Laat een antwoord achter